10 храни, които никога не трябва да се съхраняват в хладилника

Идеята, че съхраняването на храната в хладилника помага за запазването ѝ свежа и годна за консумация, е в съзнанието ни от доста време. И докато при повечето ежедневни храни това наистина трябва да се прави, има някои, които е по-добре да се съхраняват извън хладилника, за да не загубят първоначалния си вкус и да намалят хранителната си стойност.

Всъщност ниските температури могат да ускорят процеса на разграждане на някои храни и да ги лишат от първоначалния им вкус и жизненоважни ензими. Разбира се, ако така или иначе държите описаните в тази статия храни в хладилника, това няма да доведе до сериозни негативни последици, но по-доброто познаване на правилата за съхранение на определени храни ще ви позволи да планирате храненето си възможно най-ефективно и по-рядко да изхвърляте храна, защото се е развалила.

Картофи, сладки картофи или сладък картоф

Съхраняването на картофите при ниски температури може да доведе до превръщането на нишестето в захар, което може да повлияе на структурата на картофите и да им придаде сладък вкус след готвене. Те трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, в хартиени или платнени торбички. Не трябва да се мият, а помещението, в което ще се съхраняват, трябва да се проветрява добре; ако измиете картофите преди съхранението им, влагата може да предизвика процеси на разлагане. Също така е много важно картофите да се съхраняват отделно от лука, тъй като те отделят газ и влага, които могат да причинят гниене на лука. 

Домати

Студеният въздух пречи на доматите да узреят, а също така влияе на вкуса и консистенцията им. Доматите обичат топлината и не обичат студа, като това качество се запазва дори след като доматите са били откъснати от храстите. Според изследванията на влиятелния американски лекар Джоузеф Меркола доматите променят химическата си структура и количеството на летливите съединения в тях намалява, което променя вкуса на плодовете след поставянето им в хладилника.

Тропически плодове

Плодове като ананас, манго и папая са много чувствителни към студа. Ниските температури отслабват тъканите на тези плодове и разрушават естествените ензими, които им позволяват да узреят, като вредят на вкуса и външния им вид. Те трябва просто да се съхраняват на рафт или в шкаф, докато узреят, като се поемат възможно най-много хранителни вещества.

Банани

При бананите съхраняването на зелени банани в хладилника ще спре процеса на зреене и те ще останат зелени за по-дълго време. Клетъчните стени на бананите нямат никаква защита срещу студ, така че студът води до изтичане на ензими от клетките. Ето защо кората на бананите става черна. Дори и да извадите зелените банани от хладилника след това, те трудно узряват. Накратко, най-добре е бананите да се съхраняват на стайна температура.

Авокадо

Авокадото започва да зрее едва след откъсването му от дървото. Когато купувате авокадо в магазина, то вероятно е твърдо и плътно и ще мине известно време, преди да узрее окончателно и да може да се консумира. Поставянето на плодовете на авокадото в хладилника ще спре напълно процеса на зреене.

Съхранявайте го на постоянна температура, докато омекне. Ако обаче ви се е случило да имате напълно узряло авокадо, което все още не искате да изядете, поставете го в хладилника и ще можете да го изядете, преди да е узряло.

Зехтин

Най-добре е да съхранявате зехтина на тъмно и хладно място, за да избегнете евентуална промяна на вкуса или структурата му. Ниската температура само ще сгъсти и уплътни маслото, като го направи със същата консистенция като растителното масло.

Мед

Охлаждането може да доведе до кристализация на меда и да затрудни изливането или разнасянето му. Медът може да се съхранява в шкафа ви вечно, тъй като естественият му състав не му позволява да се развали.

Лук

Подобно на доматите, лукът може да плесеняса или да стане кашав, ако е престоял твърде дълго в хладилника. Лукът не възвръща веднага сухия си защитен слой. За да се появи, те трябва да бъдат изкопани, обработени и съхранявани в сухо, добре проветриво помещение. Освен това е най-добре лукът да се съхранява отделно от картофите, защото, както вече споменахме, картофите отделят газ, който кара лука да изгние веднага.

Чесън

Съхраняването на чесъна в хладилник или в найлонови торбички може да доведе до бързото му разваляне. Най-добре е да се съхранява на сухо и тъмно място със стайна температура и достатъчна вентилация. Освен това чесънът, съхраняван в хладилника, има гумена текстура на скилидките.

Босилек и други ароматни билки

Босилекът, както и чесънът, обича топлината, така че ако го държите дълго време в хладилника, той бързо ще се развали. Тази билка е най-добре да се съхранява на рафт и да се третира по същия начин, както прясно отрязаните цветя. Освен това пресните билки поглъщат миризми, така че когато се съхраняват в хладилника, те бързо губят естествения си аромат и оригинален вкус.

Кафе

Кафето, независимо дали е смляно или на зърна, никога не трябва да се съхранява в хладилник, тъй като бързо започва да поглъща всякакви миризми и по този начин губи първоначалния си вкус и аромат. Мигновените температурни промени в хладилника също водят до изпаряване на влагата, съдържаща се в кафените зърна, което притъпява вкуса.

Вашият коментар