Ето как да се храним здравословно в забързаното ежедневие:

Днес има много диети за различни цели: за тези, които искат да отслабнат, за тези, които активно изграждат мускулна маса, чието тяло се възстановява от заболяване или за тези, които просто искат да останат здрави.

Но въпреки това разнообразие, всички те имат един голям недостатък – в бързия ритъм на съвременния живот и натоварения график на работа не е лесно да се планира диета, така че да се спазват трите съставки на доброто хранене: качество, навременност и разнообразие. Вчерашната супа, затоплена в микровълновата печка по време на обяд, едва ли ще бъде здравословна или дори вкусна.

Ако ще се храните правилно, е важно наистина да се наслаждавате на храната си! А ако работите до късно, е по-вероятно да вечеряте късно и набързо – което е в разрез с принципите на доброто и здравословно хранене.

Пирамидата на здравословното хранене

Между другото, нека си спомним хранителната пирамида, разработена в Харвардския университет и превърнала се в икона за всички диетолози по света. Това е универсална хранителна пирамида за човека. В долната част на пирамидата се намират храните, които трябва да се консумират възможно най-често, а в горната – храните, чиято консумация трябва да се ограничи.

Това е долната и горната част на хранителната пирамида:

1) Хляб, овесени ядки, ориз и макаронени изделия

Те са в основата на здравословното хранене и са най-важният източник на енергия, тъй като осигуряват сложни въглехидрати. Фактът, че тези продукти допринасят за увеличаване на теглото – мит, който отдавна е опроверган от науката за храненето.

2) Зеленчуци

Зеленчуците подхранват организма с витамини и са отличен източник на протеини. Най-голямо количество хранителни вещества се съдържат в зелените, жълтите и оранжевите зеленчуци, както и в зеленчуците с високо съдържание на нишесте, като например картофите.

3) Плодове

На първо място, плодовете са витамин С. Универсален продукт, който може да се използва под всякаква форма: пресен, замразен, консервиран, сушен. Подсладителите и сиропите на плодова основа не се считат за плодове, за разлика от натуралния плодов сок.

4) Месо, птиче месо, риба, сух боб, яйца и ядки

Протеин, желязо, цинк, калций и витамини от група В. Идеално е да редувате месо, птици и риба за обяд и вечеря през седмицата. А за закуска трябва да имате поне едно яйце под каквато и да е форма.

5) Мляко, кефир, сирене и кисело мляко

Незаменим източник на калций. Освен това те доставят на организма протеини и витамин В12. Трябва да се избират нискомаслени млечни продукти, тъй като те съдържат минимално количество холестерол, наситени мазнини и, разбира се, калории.

6) Мазнини, масла и сладкиши

Тези храни са висококалорични и много питателни. Не трябва да се прекалява с тях, но не бива и да се лишавате от тях. Растителните масла, които са богат източник на витамин Е, трябва да присъстват в храната, а меласовите продукти са полезни като източник на желязо.

Въз основа на тази хранителна пирамида, дори и без помощта на диетолог, можете да си съставите меню за седмица или месец, което напълно ще отговаря на условията за добро хранене.

А ето и няколко здравословни и полезни ястия от нашето меню:

Ще се радваме да ви видим в “Механа „При Комитите“, скъпи любители на домашната и здравославна храна!

Вашият коментар