6 храни за добър сън през нощта

Някои хора страдат от безсъние. Ние от Механа „При Комитите“ винаги се грижим за своите гости и се стараем да запълваме менюто си с вкусна и домашна храна. Днес ще ви разкажем за 6 достъпни и здравословни храни, които насърчават по-добрия сън!

Възможните причини за хронично безсъние включват депресия, хипертония, сърдечни проблеми, нарушения на мозъчното кръвообращение, диабет, затлъстяване и някои други здравословни проблеми. Така че, ако постоянно ви липсва сън, време е да вземете мерки!

Но не бързайте да тичате при лекаря или в аптеката. Има и други ефективни начини за справяне с безсънието. Някои прости промени в начина на живот, диетата и поведението ви могат да ви помогнат да заспите по-бързо и по-дълбоко, без да се нуждаете от лекарства.

5 прости правила

Преди да поговорим за естествените храни, които подпомагат съня, ето 5 прости неща, които можете да направите, за да спите по-добре всеки ден:

  1. Прекарвайте достатъчно време на слънце през деня на чист въздух.
  2. Не прекалявайте с работата – Правете кратки почивки през работния ден.
  3. Упражнявайте се, но не прекалявайте.
  4. Не използвайте компютри, телевизори или мобилни устройства няколко часа преди лягане. По-добре е да прочетете хубава книга и да се разходите преди лягане.
  5. Яжте по-малко захар и кофеин, поне в следобедните часове.  

Витамини и хормони

Основни хранителни вещества като калций, цинк, магнезий и някои витамини от група В са ефективни в борбата с безсънието. Много от тях са пряко свързани с биохимичните процеси, протичащи в организма по време на сън.

Съществуват и други активни вещества, които имат положителен ефект върху съня. Например една от най-важните аминокиселини, триптофанът, постъпва в мозъка и там се превръща в серотонин (хормон на удоволствието), а след това в мелатонин (хормон на съня). Ниските нива на серотонин и мелатонин в кръвта могат да причинят безсъние и други нарушения на съня.

За съжаление, дефицитът на “ключови фактори за съня” като магнезий и витамин В12 е често срещан сред съвременните хора. Ако не полагате достатъчно грижи за правилното си хранене или сте на някаква драстична диета, приемът на хранителни вещества в организма ви може да бъде ограничен. Ето защо, ако имате затруднения със съня, трябва да коригирате диетата или хранителния си режим. Задължително е ежедневно да консумирате храни, богати на вещества, необходими за добър сън.

А ето и шестте храни за по-добър сън

1. Киви

Съдържа серотонин, който може да има положителен ефект върху нарушенията на съня. Това се потвърждава от проучване, проведено с група възрастни. Всеки от тях изяжда по две кивита един час преди лягане в продължение на един месец. В края на проучването участниците съобщават, че заспиват по-бързо и се събуждат по-лесно. Освен това те са усетили значително подобрение в качеството и продължителността на съня си.

2. Орехи

Орехите съдържат хормона мелатонин. Освобождаван през нощта от епифизата на мозъка, този хормон предизвиква сънливост и увеличава времето за сън. Предлагаме на гостите си френски палачинки Calvados, които преди сервиране се поръсват с настъргани орехи.

3. Тиквени семки

Съдържа големи количества магнезий и цинк. Магнезият допринася за производството на мелатонин и като цяло има пряка връзка с качеството и продължителността на съня. Освен това наличието на магнезий в кръвта стимулира производството на аминомаслена киселина, която има лек седативен и хипнотичен ефект върху нервната система.

4. Зелен ечемик на прах

Зеленият ечемик на прах също има положителен ефект върху продължителността на съня. Друго проучване показва, че хората, които консумират малко от този прах всеки ден преди лягане, започват да спят по-добре. Причината за това са магнезият, калцият и гама-аминомаслената киселина, които зеленият ечемик съдържа в големи количества. Освен това калцият помага на тялото ни да заспи по-бързо.

5. Риба тон

Рибата тон съдържа препоръчителната дневна доза витамини В6 и В12. Факт е, че витамин В6 е от съществено значение за производството на достатъчно серотонин в организма, а В12 подпомага синтеза на мелатонин, като всички тези вещества имат положителен ефект върху биоритъма на съня.

6. Банани

Бананите са богати на витамин В6 и съдържат лесно смилаеми въглехидрати. Храните, съдържащи въглехидрати, помагат на триптофана (триптофанът е аминокиселина, която има успокояващи свойства) да достигне по-бързо до мозъчните рецептори и да настрои нервната система на сънливо настроение.

Елате в Механа „При Комитите“, за да се отпуснете преди лягане и да се насладите на вкусна и домашно приготвена храна!

Спете добре и бъдете здрави!

От екипа

Вашият коментар