Какво трябва да знаем преди да започнем диета?

Разтоварващата диета е една от процедурите за коригиране на хранителния режим, която включва частично или пълно ограничаване на калориите в диетата. Въпреки това, ако се подложите на такава диета без предварителна подготовка и подходящи познания, може да срещнете различни трудности.

Основното нещо е да започнете с най-основното: проучете правилно темата за разтоварващите диети, особено ако искате да получите не общ, а много специфичен ефект, свързан с подобряване на здравето ви. Всяка диета може да има различна насоченост, така че преди да седнете на някоя от тях, проучете я добре и вижте дали наистина ви подхожда.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с трудностите на разтоварващата диета:

 • Уверете се, че сте започнали работа по всички свои проекти, преди да се подложите на диета;
 • Правете всичко, което ви кара да се чувствате по-добре сутрин (упражнения, джогинг, студен душ и т.н.).
 • Не прекарвайте твърде много време в общуване (всякакви партита, посещения и т.н.), докато сте на диета.
 • Подгответе се психически за продължително чувство на глад и свързаната с него повишена раздразнителност.
 • Започнете диетата си в петък следобед.
 • Опитайте се да лежите и да почивате по време на обедната почивка, ако е възможно.
 • Не си давайте прекалено много упражнения.
 • Лягайте си по-рано.
 • Пийте много вода или чай.
 • Опитайте се да направите нещо, за което обикновено нямате време.
 • От самото начало на диетата си определете ясни времеви граници и дисциплина.

Поставете ясни и измерими цели.

Важно е да имате ясни и измерими цели, когато започвате нова задача или дейност. Амбицията ви не трябва да е неясна или неопределена.

Целта ви трябва да има цифрово изражение: определен процент, краен срок или определено показание на кетонната лента в кръвта. По този начин, когато постигнете тази ясно определена цел, ще почувствате значително удовлетворение и по-голяма увереност в себе си и своите способности.

Подготовка.

Първите няколко дни от диетата ще бъдат най-трудни, затова се подгответе за тях предварително и помислете как ще организирате работата и свободното си време, така че диетата да протече по най-добрия начин. Използвайте последните няколко дни преди диетата, за да се заемете с проектите, които изискват сериозни умствени усилия.

Подредете дома си

Търсенето на изгубени обувки или ключове и избирането на дрехи за излизане са дребни битови проблеми, които могат да бъдат избегнати, ако всичко е подготвено предварително. Когато сте на диета, тези неща могат да бъдат по-досадни от обикновено, така че ги изхвърлете от живота си предварително с едно просто подреждане. Това ще направи сутрините ви много по-лесни, повярвайте ни.

Ако сте натрупали много недовършени дела, не забравяйте да се справите с тях преди разтоварващата диета: вземете дрехите от химическото чистене, платете всички сметки, изперете, изсушете и сгънете чистото пране, премахнете от пътеките в дома си всичко, на което бихте могли случайно да се спънете. По време на диетата понякога може да се почувствате опиянени или еуфорични. Въпреки това се старайте да бъдете пестеливи и подредени и да поставяте нещата на правилните им места.

Започнете диетата преди уикенда

Тъй като първите 2-3 дни от диетата са най-трудни, опитайте се да я започнете в петък следобед. По този начин в най-трудните дни можете да избегнете бързането за работа, задръстванията и аромата на вкусна храна от кухнята на работното ви място.

Подгответе се за общо чувство на умора в началото на диетата.

Организмът ви се адаптира към новия режим на хранене и затова може да се чувствате като изстискан лимон – както емоционално, така и физически, затова си позволете добър сън през нощта.

Намалете физическото си натоварване.

Ако редовно тренирате във фитнеса или се занимавате с друг вид спорт, намалете темпото. Истината е, че мазнините се разграждат много по-дълго от въглехидратите и протеините, така че най-доброто физическо натоварване по време на диета е бързата разходка или заниманията с йога.

Желаем успех и силна воля!

Вашият коментар