5 храни, които не трябва да ядете всеки ден

Знаете ли, че някои здравословни и вкусни храни не бива да се консумират всеки ден? Те могат сериозно да навредят на здравето ви.

1. Червено месо.

Този ценен източник на животински протеини е от съществено значение за нашия организъм. Червеното месо е богато на желязо, което участва в процеса на нормална хемопоеза. А протеините в него се превръщат в основа за изграждането на нови клетки. Но не бива да го консумирате повече от три пъти седмично. Работата е там, че на организма са му необходими поне 6 часа, за да усвои месото, което е голямо натоварване за храносмилателната система. Затова си струва да замените месото с птиче месо или морски дарове поне два пъти седмично.

2. Риба тон

Много от нас обичат салата с риба тон – тя е диетично ястие, включено в здравословното хранене. Никой диетолог обаче не би препоръчал да ядем тази риба всеки ден. Работата е там, че рибата тон съдържа много живак, който има склонност да се натрупва в организма, което, разбира се, е вредно за здравето. По-добре е да намалите консумацията на този вид риба до веднъж седмично.

3. Спанак.

Любителите на спанака ще се оплачат. Той също е в списъка на храните, които не трябва да ядете всеки ден. Това е така, защото спанакът е с високо съдържание на оксалова киселина, която може да доведе до уролитиаза. Специалистите по хранене препоръчват да включвате този хранителен продукт в диетата си не повече от два пъти седмично.

4. Картофи.

Изглежда вече сте се досетили защо картофите попаднаха в нашия “черен списък” на храните, които не трябва да се консумират всеки ден. Да, това е заради начина, по който се приготвят. Правилно сготвените картофи са здравословна и питателна храна. Но доста често се оказваме с пържени картофи или картофено пюре – което превръща здравословния зеленчук в калорийна бомба.

5. Сирене.

Диетолозите посочват, че сиренето съдържа много сол, освен това много от разновидностите му са прекомерно калорични. А когато се консумира ежедневно, то може да доведе до високи нива на лошия холестерол.

Вашият коментар