Как да избегнем кулинарните грешки?

Готвенето е отделна форма на изкуство и тук практиката е особено важна. Начинаещите винаги имат много въпроси, чиито отговори трябва да потърсят в Google или от професионалисти. Колко сол е една щипка? Каква температура да задам за пържене? Тук помага само опитът и трябва да се учите по метода на пробите и грешките.

Ние от Механа „При Комитите“, в следствие на дългогодишният опит, събрахме основните грешки, които да не допускате.

Правила за разумно готвене

Първо- обърнете внимание на рецептата. Прочетете я преди да започнете да готвите, за да не откриете липсващи съставки по време на процеса. Тичането до магазина, докато зеленчуците се пекат, не е добра идея.

Не пренебрегвайте определеното количество храна. Лекомисленото отношение към измерването на съставките няма да доведе до нищо добро. Малко повече брашно, малко по-малко масло и накрая ще се получи сух сладкиш и течен крем.

Не прекалявайте с подправките. Запасите ви от подправки не са панацея за готвене. Не си мислете, че колкото повече подправки добавите към дадено ястие, толкова по-ярък ще бъде вкусът му. Не забравяйте, че подправките трябва да вървят една с друга.

Ако не сте познавач – по-добре е да следвате рецепта. Практиката и опитът могат да помогнат на всяка домакиня да разбере кои подправки се съчетават добре с ястия с гъби и кои са най-подходящи за съчетаване с розмарин. Има и някои храни, които е най-добре да се консумират без допълнителни съставки, за да не се загуби вкусът им.

Правилото за умереност важи и за солта. По-добре е да се подсолява, отколкото да се пресолява. Винаги можете да добавите сол, черен пипер или подправки, но не е толкова лесно да ги намалите.

За температурата и правилата за пържене Винаги е добре да изберете средна температура за почти всяка ситуация. Високата температура е необходима например за пържоли, за да се получи коричка на месото и всички сокове да останат вътре. В други случаи ще получите изгоряла или недостатъчно сготвена храна.

 • Никога не слагайте съставки в студен тиган, а винаги го загрявайте предварително. Същото важи и за фурната.
 • Замразена храна никога не трябва да се хвърля във врящо олио.
 • Мократа храна изобщо не трябва да се пържи, тъй като тя просто се приготвя на пара. Намокрете месото и зеленчуците със салфетка, преди да ги поставите в тигана.
 • Не поставяйте месото в тигана веднага след изваждането му от хладилника. Охладете я на стайна температура, за да се сготви равномерно и да се получи най-добър резултат.
 • Важно е чесънът да не се преварява, защото в противен случай ще развали вкуса на ястието. Добавете го в края на готвенето.
 • Не използвайте зехтин за пържене, тъй като той губи здравословните си свойства и бързо изгаря. Използвайте рафинирано слънчогледово олио и запазете зехтина за салатни дресинги.
 • Не е добре да запълвате тигана докрай, тъй като храната се приготвя на пара, а не се пържи. Порционирането е по-добро, дори да отнема повече време.
 • По-добре е да не обръщате храната твърде често, когато я пържите.

Основната грешка, която допускат начинаещите готвачи, е непознаването на фурната, когато става въпрос за печене и изпичане. Всяка фурна има специални функции, като например бавно или бързо нагряване. Струва си да научите слабите страни на домакинските уреди, за да постигнете правилните резултати.

Как се готвят правилно ориз и макаронени изделия?

 • Когато варите ориз, не добавяйте много вода в съда. В идеалния случай съотношението между зърнените култури и водата трябва да е 2:3. Достатъчни са две части грис и три чаши вода. По този начин оризът няма да се слепне и няма да се наложи да го използвате в запеканка или супа.
 • За да не се слепват макароните, трябва да се добави повече вода. Въпреки това сосът винаги може да помогне за подобряване на ситуацията.
 • Друга грешка при макаронените изделия е изплакването им след сваряване. Течащата вода лишава макаронените изделия от аромат и отмива нишестето, което е необходимо при добавянето на соса.

За кухненските прибори

 • Не използвайте метални шпатули, когато готвите в тигани с незалепващо покритие. Те ще разрушат съдовете и храната ще залепне по тях.
 • Тиганите с незалепващо покритие не са подходящи за всички храни. За да приготвите пържола, изберете чугунен тиган. Но бърканите яйца или палачинките ще се получат добре и в тиган с незалепващо покритие.
 • Всеки професионалист ще ви каже, че ножовете трябва да бъдат остри, затова дръжте точилка в кухнята. Тъпите ножове развалят храната, като лишават зеленчуците например от соковете и полезните им свойства.
 • Имате различни ножове за месо, хляб и риба.
Важно!

Не забравяйте за правилното съхранение на храната. Не всички от тях е добре да се съхраняват в хладилник. Например доматите, картофите, лукът, чесънът, патладжаните и тиквичките обичат топлината, същото важи и за някои тропически плодове.

За това ще си говорим следващия път в нашият блог, а до тогава ако не ви се експериментира -заповядайте на бул.Президент Линкълн 23 в град София да приготвим любимото ви ястие.

Вашият коментар